Ciasteczka różyczki dla babci

- | Czas czytania: 1:44 | Odsłon: 174

Masz ochotę na wariację w kuchni, masz ochotę zrobić coś słodkiego, ale za razem marzysz by to było coś pięknego i dobrego. Rewelacyjnym pomysłem są ciasteczka w kształcie różyczek z jabłkami, jest to przepis dość wymagający, ale efekty pracy są rewelacyjne. Same babeczki są wykonane z kruchego ciasta i ich zrobienie nie jest aż tak męczące, ale nadanie kształtu róży to już lekkie wyzwanie, dodajmy do tego przepyszny krem waniliowy, i jabłka, całość tworzy piękny widok, a smak jest nie do opisania. Składniki jakie potrzebuje do zrobienia ciasteczek:

wykończenie mieszkania Warszawa

Ciasto:

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru pudru

Budyń:

  • budyń waniliowy
  • 400 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 krople aromatu waniliowego

Dodatkowo:

  • 4 jabłka.

Na początku zajmiemy się zrobieniem kruchego ciasta, do miski wrzucamy mąkę, masło, jajko, oraz cukier puder, wszystkie składniki bardzo dokładnie zagniatamy ze sobą, aż powstanie nam ciasto zwarte i twarde. Po zarobieniu ciasta wkładamy je na około 15 minut do lodówki, aby było bardziej twardsze. W tym samym czasie możemy zabrać się za kolejną część, gotujemy budyń. Do szklanki wlejmy mleko, tak aby napełnić ją do połowy, wsypujemy do niej budyń, cukier, oraz 2 krople aromatu waniliowego, i mieszamy ze sobą. Nasze pozostałe mleko wstawiamy na ogień w garnku, gdy nasze mleko zacznie się gotować, dodajemy roztwór z budyniu do środka, po czym mieszamy ze sobą ściągając wszystko z gazu. Odstawiamy nasz budyń do przestudzenia. Wyciągamy nasze kruche ciasto z lodówki, rozwałkowujemy po czym wykrawamy kształt krążków, dostosowanych do naszych foremek na ciasteczka, smarujemy nasze małe foremki masłem, lub innym tłuszczem i dokładnie układamy nasze wycięte kawałki ciasta dociskając dokładnie do foremek. Musimy je lekko upiec, wkładamy ciasteczka do piekarnika na 13 minut, rozgrzanego do temperatury 180 stopni. W tym samym czasie zajmujemy się jabłkami to bardzo ważny etap w naszym pieczeniu, bo to one nadadzą naszym ciasteczkom kształtu różyczki, nasze jabłka obieramy wokół na paseczki tak aby były jak najdłuższego, nie muszą zbytnio szerokie, starajmy się to robić powoli wokół jabłek, nie muszą być obrane ze skórki. Gdy nasze spody ciasteczek będą już podpieczone nakładamy do środka łyżkę budyniu, a wokół aż do środka wykładamy nasz krążek z jabłek, tak aby powstał płatek różyczki. Paseczek jabłka ma zakryć nam całe ciasteczko i masę , teraz wkładamy je ponownie do piekarnika na 8 minut, najlepiej z termoobiegiem i pieczemy w temperaturze 170 stopni. Troszkę pracy było przy nich, ale powiecie sami że to nic w porównaniu ze smakiem, i przepięknym wyglądem.

usługi remontowe Warszawa to wiedza istotna dla Ciebie sprawdź więcej na znajdź więcej informacji.