Makowa panienka na deserek po obiedni

Redakcja - 2023-03-16 14:47 | Czas czytania: 1:33 | Odsłon: 74

Makowa panienka to dość popularne ciasto na święta, jak widać po tym że znajduje się w niej mak, ale przecież możemy ją robić kiedy nam się tylko zapragnie. Jeśli lubisz masy makowe to te ciasto jest właśnie dla ciebie, musisz mu jednak poświęcić troszkę czasu. Do zrobienia ciasta potrzebujemy:

Makowa panienka na deserek po obiedni

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 2 białka (z kremu)
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki pszennej tortowej
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  • Szczypta soli
  • 30 g drobniutko pokrojonych migdałów
  • 3 łyżki suchego maku

Krem waniliowy:

  • 1 l mleka
  • 220 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 budyń waniliowy (proszek)
  • 32 g cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 150 g masła miękkiego

Polewa z białej czekolady:

  • 100 g białej czekolady
  • 50 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%

Dodatkowo:

  • Gęsty dżem z kawałkami wiśni
  • Garść płatków migdałowych
  • 70 g migdałów.

Zabieramy się za zrobienie biszkoptu, białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli na puszystą masę miksując ją na najwyższych obrotach, dodajemy stopniowo cukier ciągle miksując do całkowitego rozpuszczenia się cukru, masa zwiększy się nam na pewno. Teraz musimy dodać do niej żółtka ciągle miksując, gdy składniki się połączą dodajemy mąkę, drobno posiekane migdały, oraz suchy mak, teraz musimy wszystko delikatnie wymieszać za pomocą trzepaczki, bądź łyżki. Wszystkie składniki muszą się ze sobą połączyć. Szykujemy foremkę średniej wielkości i wykładamy ją papierem do pieczenia, po czym przelewamy nasze makowe ciasto, nastawiamy piekarnik do temperatury 170 stopni i pieczemy około 35-40 minut. Teraz zajmiemy się kremem, odlewamy szklankę mleka od naszej miary i wlewamy ją do wysokiej miski, resztę mleka gotujemy na małym ogniu. Do mleka, które znajduje się w misce dodajemy jajka, mąkę, cukier, budyń oczywiście proszek budyniowy i wszystko miksujemy, gdy nasze mleko w garnku zacznie się unosić dodajemy do niego naszą masę jajeczną i mieszamy, aż wszystko nam zgęstnieje, cały proces odbywa się na małym ogniu. Gdy masa będzie gęsta odstawiamy ją do ostygnięcia. Gdy masa będzie zimna, to rozcieramy w misce miękkie masło, po czym dodajemy po łyżce naszej masy budyniowej ciągle ucierając, ma nam powstać krem gęsty. Ostudzony biszkopt kroimy na dwie części wzdłuż. Na dół dodajemy dżem z kawałkami wiśni a na to dodajemy krem i na to górną część biszkoptu. Teraz musimy zając się przygotowaniem polewy do ciasta. Szykujemy garnek roztapiamy w nim białą czekoladę wraz ze śmietanką, wszystko gotujemy na małym ogniu mieszając ciągle. Odstawiamy do ostygnięcia, gdy polewa będzie chłodna polewamy nią nasze ciasto, a na wierzch dodajemy płatki migdałów.